tiistai 26. marraskuuta 2024



Sosiaalisen median historia on aika lyhyt. Enkä edes ollut ensimmäinen, joka avasi sen maailman. 


Tämä kurssi on ollut monipuolinen katsaus sosiaalisen median toiminnan teoriaan ja perusteisiin. Niitä ei aina tule ajatelleeksi kun nykyisin puhutaan algoritmeistä ja feedeistä ja henkisestä kuormittumisesta, mutta perusaiheet ovat hyvin kiinnostavia ja tämä maeriaali kannatti mielestäni tutkia ajatuksella.

Tekijänoikeudet on helppo ymmärtää ja hyväksyä teoriassa ja samalla taas verkossa oikeudet ovat monin tavoin jatkuvan muutoksen alaisina esimerkiksi kiihtyvät tekoälyn käytön vuoksi. 

Olen kiitollinen tämän kurssin sisällöstä ja uskon olevan helpompi ymmärtää perusteita esimerkiksi verkostojen muodostumisesta (FB ja LinkedIn ovat minulle tutuimmat) kun ensin on sukeltanut palveluiden käyttäjäksi ja ehtinyt miettiä näitä asioita kansalaisen roolissa. 

Kun sanotaan, että meillä on yhä luolamiehen aivot, voi vaan ihmetellä ja pohtia mihin tämä nykyinen kehityksen vauhti johtaa. Tuoko esimerkiksi tekoäly, regulaatio, markkinavoimat tai joku muu muuttuja meille palveluiden loppukäyttäjille tai kaupallisille hyödyntäjille jatkossa enemmän hyötyä kuin haittoja.

Olen  kuitenkin vähän toiveikas, josko pystyisimme jatkossa yhdistämään verkossa olevat aktiviteetit ja tiedot nykyistä paremmin ja vaivattomammin fyysisen reaalimaailmamme kanssa. Vaikkapa niin että liikumme nykyistä enemmän jalan kotinurkilla ja pystymme hyödyntämään sijainnin mukaista infoa kiinnostavammin ja helpommin liikkuessamme, eikä niin että fyysinen ja virtuaalinen ovat täysin erillään toisistaan ja koemme syyllisyyttä verkkoon käytetystä ajasta. 


Kuvassa on reaalinen ja kuvitteellinen olento. Toinen vie ja toinen vikisee.
Ehkä tulevaisuudessa yhä selvemmin käyttäjä vie ja sosiaalinen media vikisee?

maanantai 25. marraskuuta 2024


Laulupäivä tulee - oletko valmiina


Yleisesti:

Laulaminen on eri tutkimusten mukaan hyväksi terveydelle fyysisesti ja henkisesti. Niin yksilöt kuin yhteisöt hyötyvät laulamisesta, joka esimerkiksi vahvistaa kehotietoisuutta ja yhteenkuuluvuutta. 

On monia tilanteita, joissa eri ikäiset laulavat yhdessä laulun tai useita. Kauan sitten jo laulettiin esimerkiksi kirkoissa, kapakoissa, työnlomassa ja kouluissa. Nykyisin lauletaan usein myös juhlissa, päiväkodeissa, yhdistyksissä, palvelutaloissa, urheilutapahtumissa ja ties kaikkialla.  

Mutta entä jos tätä terveyttä vahvistavaa ja helpohkosti toteutettavaa asiaa tehtäisiinkin laajasti yhdessä yhtenä Laulupäivänä ja järjestäjät voisivat halutessaan leikkimielisesti haastaa toisiaan yhä isompiin tai hienompiin laulutilaisuuksiin postaamalla kuvia someen ja muilla tavoilla?

Olisiko siis vihdoinkin aihetta alkaa suunnitella Yleistä Laulupäivää ja kutsua osallistujat ja tapahtumien järjestäjät mukaan somen avulla? Tähtäimenä olisi yleisen hyvinvoinnin lisäämisen nimissä saada aikaan tilanne, jossa mahdollisimman monella paikkakunnalla ja yhteisössä ollaan samaan aikaan porukalla yhdessä äänessä?


Kuinka tämä käytännössä tehdään:

Eräänlaisena esikuvana voi nähdä esimerkiksi ilmiön nimeltä Siivouspäivä, joka on ilmiön synnyttäjien kannalta epäkaupallinen, kierrätyshenkinen tapahtuma ja jota on järjestetty kahdesti vuodessa yli 10 vuoden ajan. Siivouspäivä syntyi Facebookissa aloitteena tehdyn päivityksen ja siitä seuranneen aktiivisen some-keskustelun pohjalta vähän kuin spontaanisti, vaikkakin varmasti vakavalla tavoitteella. Ajatus jalostui aloitteen tekijöiden ja keskusteluun alusta alkaen aktiivisesti osallistuneiden toimesta lopulta hyvin tuotteistetuksi aktivismi-liikkeeksi, jossa toteutus jalkautui ympäri maata ja joka sai puolivuosittain vähintään kymmenet tuhannet osallistujat liikkeelle yhdessä sovittuna aikana ostamaan ja myymään kierrätystavaraa puistoissa ja pihoilla.

Laulupäivä voisi olla on luonteeltaan samankaltainen aloite, johon kuka tahansa kansalainen tai yhteisö saa osallistua omalla tavallaan tyyliin "Laulupäivä nyt - tule meille laulamaan". Toiset järjestävät ja toiset saapuvat paikalle laulamaan ja viihtymään. Ajatusta kannattaa ensin kokeilla esimerkiksi FB keskustelussa ja mikäli keskustelua ja imua syntyy ja aihe kehittyy lupaavasti, on syytä Siivouspäivän tavoin tehdä konsepti. Laulupäivää varten on tehtävä ainakin somejakeluun ja printtaamiseen sopivat logot, graafinen ohjeistus sekä toiminnan yleiset ohjeet ja järjestäjän muistilistat olennaisista muistettavista asioista sekä vielä olisi hyvä tehdä materiaalia kuten ilmoituspohjat  ym. tapahtumien järjestäjien avuksi.

Jo alussa tarvitaan osaavia ja aktiivisia sanan levittäjiä, joilla on omia seuraajia tai verkostoa esimerkiksi harrastus- ja kansalaistoiminnan kentällä. Lisäksi jonkun tulee tehdä talkoilla tai työnsä puolesta kerätä yhteen paikkaan järjestäjien ilmoittamia tapahtumia, jotta kiinnostuneiden kansalaisten ei tarvitse turhautua tiedon hajanaisuuden edessä kuten lähes poikkeuksetta viestinnässä tapahtuu. Osmo A. Wiion tunnettu viestinnän ensimmäinen laki kuuluu sattuvasti: "viestintä yleensä epäonnistuu paitsi sattumalta". Nykyisinhän esimerkiksi varttuneen väen yhä uutislähteenä käyttämissä sanomalehdissä ei ilmoitella enää läheskään kaikkia paikallisia menovinkkejä vaan kansalainen saa etsiä tapahtumailmoitukset somesta tai sähköisiltä ilmoitustauluilta, vaikka moni heistä saattaa olla kokonaan niiden alustojen ulkopuolella.

Lähtökohtana FB:

Laulupäivä testataan ensin FB -keskustelussa teemaan sopivissa, kulttuurihyvinvointi-aiheisissa  ryhmissä ja saatavan palautteen mukaan päivä järjestetään ensin pienimuotoisena innokkaimpien tekijöiden toimesta tai mikäli ajatus saa paljon vastakaikua se voidaan heti toteuttaa kunninhimoisesti ja muodostaa valmistelua varten avoin keskusteluryhmä, jossa jaetaan vastuita kullekin osaamisensa mukaisesti.

Mikäli mukaan löytyy vapaaehtoisvoimia videoklippien tms. ilmoitusten tekemiseen, voidaan käyttää muitakin some-alustoja (Insta, Youtube, Tiktok ym), mutta ainakin FB sopii alustaksi viestintään ja keskustelulle, jossa tiedotetaan asiasta ja pyritään saamaan riittävä määrä hyödyllistä vinkkiä ja aikatauluja kootuksi yhteen paikkaan.

Jos käy niin hyvin, että aloite onnistuu ja ensimmäisen toteutuksen jälkeen on halukkaita järjestämään Laulupäivä uudelleen, voidaan harkita rahoituksen hankkimista ja tapahtuman tuottajan palkkaamista, jotta Suomi saa laulaa säännöllisesti nykyistä enemmän ja hyvinvointimme vahvistuu sen myötä entisestään.



Kuvan kaveri on ottanut pallon tiukasti haltuun ja
aikoo osallistua historian ensimmäiseen yleiseen
Laulupäivään omalla äänellään.






maanantai 18. marraskuuta 2024

Kirjoita nyt blogikirjoitus. Aiheen on oltava ammatillisesti merkittävä omalla alallasi tai voit valita toisen merkittävän aiheen (esim. Harrastuksiin liittyvän), josta sinulla voi olla huomattavaa asiantuntemusta. Tehtävän tavoitteena on oppia jakamaan ammatillista asiantuntemusta aiheesta. Blogikirjoitus voi käsitellä esimerkiksi matkustamista, ohjelmointia, terveydenhuoltoa, jalkapalloa tai ruoanvalmistusta - mikä tahansa aihe, joka on omalla osaamisalueellasi ja kiinnostuksellasi.

Kuvita blogiviestisi lisäämällä vähintään kaksi kuvaa. Lisäksi sinun on lisättävä ainakin yksi viittaus toiseen kirjaimelliseen teokseen, esim. toinen blogi, verkkosivusto, uutinen tai kirja.

Kiinnitä huomiota tekijänoikeuksiin! Kaiken blogiviestisi sisällön on noudatettava tekijänoikeussääntöjä, jotka koskevat kirjoittaja- tai lisenssitietoja, ja niiden on oltava näkyvissä blogissasi. Lisää tarvittaessa viitteitä alareunaan.

Vastauksena tähän tehtävään palauta linkki blogiartikkeliisi.



Palloilu sopii kaikille, joilla on tukiverkko

Palloilu sopii ainakin kaikille, jotka osaavat innostua kohtuullisesti. Kaverin, tunnetun lukutoukka-sohvaperunan, puolesta voin kertoa, että painavahko ihminen ja liukas pallo voivat olla myös vaarallinen yhdistelmä ja hänpä liukastui kesällä kohtalokkain seurauksin. Kaveri pitää nyt kuukausien mittaista taukoa palloilemisesta nurmikolla ja aikoo ottaa tapaturmasta opikseen miettiessään jatkaako yleensäkään enää lajin parissa vain olisiko sittenkin joku toinen laji josta innostua. 

Yllättävä liukastuminen ja siitä seurannut tapahtumaketju opettivat tarinan kaverille sen, että isosta organisaatiomuutoksesta ja hallinnollisista haasteista huolimatta julkisessa terveydenhuollossamme on paljon toimivia yksiköitä ja niissä korkealaatuista tietotaitoa. 

Kun tapahtumasta on jo kuukausia aikaa, on toipuminen edennyt vähintään kohtuullisesti ja virallisia ennusteita nopeammin. Näin voitaneen todeta pohjoismaisen yhteisöllisyyden ja terveydenhoidon toimivan vallan mainiosti. 

Kaveri potki ennen tapaturmaa palloa hienossa porukassa, josta ei tosin vielä ole noussut yhtään pelaajaa Euroopan suurliigoihin. Liikuntaa ja siihen liittyävää yhteisöllisyyttä kaipaaville aikuisille on monipuolisia lajikokeiluja hyvässä seurassa tarjolla esimerkiksi täällä.

Aiotko ammattijalkapalloilijaksi ja nostamaan Suomen jalkapallon mainetta? 
Lisää palloilusta täällä Palloliiton julkaisemassa mainosvideossa


Kuvassa 1-vuotias synttärisankari syö maksalaatikkoa ja lähellä samankaltainen
juhlavieras tekee samoin (valokuva T Pöyhönen)


Tämän blogin sisältöä saa jakaa ei-kaupalliseen tarkoitukseen CC BY-NC

keskiviikko 6. marraskuuta 2024

 Kirjoita blogiteksti, jonka tulisi käsitellä seuraavia aiheita:

Mikä on digitaalinen identiteettisi? Tutki viimeaikaista sosiaalisen median toimintaa ja viestejä. Kuvaa blogissasi, millainen sosiaalisen median käyttäjä / sisällöntarjoaja olet ja millainen digitaalinen identiteettisi on. Lisäksi Googleta tiedot itsestäsi - kuvat, videot, sivut. Kiinnitä huomiota löytämiesi tietojen tyyppiin, tietojen oikeellisuuteen ja mahdollisuuksiisi hallita, millaista tietoa verkossa on sinusta. Kirjoita blogiisi havainnot, jotka koskevat digitaalista identiteettiäsi ja miten se muodostuu.



Olen digitaalisesti pragmaattinen. Heh - voihan sitä ainakin väittää olevansa. Kohtuullisen ikäni vuoksi en innostunut ensin liittymään some -alustoille, mutta aika nopeasti sen tehtyäni FB vei mennessään.

Erityisesti pidin alusta alkaen mahdollisuudesta selata ihmisten ja yhteisojen julkaisemia uutisia ja päivityksiä ja saatoin käyttää päivittäin jopa tunteja uusiaen päivitysten selaamiseen. Pidin ärsyttävänä tietynlaista hitautta, jota some-alustan sisältöjen lataamiseen sisältyi jo alkuvuosina ja nykyään aikaa menee aivan kohtuuttomasti uusien päivitysten selaamiseen, koska ne eivät ole aikajärjestyksessä nähtävissä. Omia kuulumisia olen julkaissut somessa aina niukasti enkä ole pitänyt itseäni influensserina, joka eläisi seuraajien määrästä.

Omat yhteystietoni sekä profiilikuvat löytyvät Googlen avulla helposti ja joitain lähinnä työelämään liittyviä linkkejä sekä artikkeleja on myös helposti saatavilla. Koska en ole pyrkinyt aktiiviseen tietojen jakamiseen, saatan vaikuttaa tylsältä tyypiltä uteliaan etsijän kannalta.

Olen tyytyväinen saatavilla itsestäni julkisesti olevan tiedon määrään ja aina valmis henkilökohtaisesti pitämään yhteyttä jos jollakin on enemmän asiaa. Alusta asti olen uskonut varoituksia, että jaettua tietoa ei ole helppo poistaa nettialustoilta.

Olipas syvää luotausta, mutta näihin on ajoittain syytä perehtyä.


Kuvan koira leikkii pallolla


tiistai 5. marraskuuta 2024

 Täällä taas


Kymmenen vuotta oli hiljaista eikä tullut päivitetyksi tätä blogia :)

Nyt on syy: opintojen vieminen maaliin ja siihen liittyen käytän tätä "Vanha riimi" -sivua hetkellisesti oppimistehtävän julkaisukanavana.


Tässä edellisen blogi-päivityksen ja vuoden 2013 jälkeen digitaalinen maailma on edennyt aika vauhdikkaasti - liiankin nopeasti monelle hitaammalle tyypille, joihin myöskin kuulun. 

Ensin tuntui että kaikki kansalaiset kerääntyivät Facebook - tai Twitter alustoille. Ja ei aikaakaan kun esimerkiksi nuorisolla oli jo omat alustat, kuten Snäpit ym. ja niissä entistä visuaalisemmat ja monipuolisemmat käyttöliittymät.

Päätin taas tänä vuonna uudestaan pysytellä FB -käyttäjänä ja se on yhä merkittävä tiedontarpeen ja uteliaisuuden täyttäjä -valitettavasti. Valitettavasti, koska alusta on alkanut muistuttaa erehdyttävästi ilmastonmuutosta, pyörremyrskyä tai suomalaisittain Seiska-lehteä, jossa keskittyminen ei ole perusasia vaan koukuttava sisältöjen välähtely ja käyttäjän yritys ehtiä huomata turhan ja tärkeän erotus. 

Kyllä enää vain hidas tai kärsivällinen henkilö voi vakavalla naamalla sanoa olevansa facessa. Tosi-somettajilla on vähintään kourallinen erilaisia ja ketterämpiä kanavia. Vähintään Instagram ja tietenkin Whatsapp ja mitä niitä nyt on. 


Jos käyttäisin muita alustoja, olisi ainakin Instagram todennäköinen valinta ja ehkä Yöutube mikäli se lasketaan Some-alustaksi. Instassa kävijät saattaisivat huomata viestini, mutta Youtuben kohdalla niin ei tapahdu ilman, että sitä mainostaa jossain toisella alustalla.

2 Some-mainontaan tehokkaasti turvautuvaa yhteisöä voisivat olla esimerkiksi 

1) Yle, jonka Puoli seitsemän -ohjelmaan esimerkiksi törmää helposti eri some-kanavissa. Täytyy kuitenkin muistaa, että Yle on itsessään tehokas mainostamaan omia ohjelmiaan. 

2) Finnish Design Shop on myös ilahduttava ja johdonmukainen yhtiö, jonka viestintä on kaunista ja taitavasti suunniteltua.


Täältä tähän!


Kuvan koiruli ei liity blogi-tekstiin