Laulupäivä tulee - oletko valmiina
Yleisesti:
Laulaminen on eri tutkimusten mukaan hyväksi terveydelle fyysisesti ja henkisesti. Niin yksilöt kuin yhteisöt hyötyvät laulamisesta, joka esimerkiksi vahvistaa kehotietoisuutta ja yhteenkuuluvuutta.
On monia tilanteita, joissa eri ikäiset laulavat yhdessä laulun tai useita. Kauan sitten jo laulettiin esimerkiksi kirkoissa, kapakoissa, työnlomassa ja kouluissa. Nykyisin lauletaan usein myös juhlissa, päiväkodeissa, yhdistyksissä, palvelutaloissa, urheilutapahtumissa ja ties kaikkialla.
Mutta entä jos tätä terveyttä vahvistavaa ja helpohkosti toteutettavaa asiaa tehtäisiinkin laajasti yhdessä yhtenä Laulupäivänä ja järjestäjät voisivat halutessaan leikkimielisesti haastaa toisiaan yhä isompiin tai hienompiin laulutilaisuuksiin postaamalla kuvia someen ja muilla tavoilla?
Olisiko siis vihdoinkin aihetta alkaa suunnitella Yleistä Laulupäivää ja kutsua osallistujat ja tapahtumien järjestäjät mukaan somen avulla? Tähtäimenä olisi yleisen hyvinvoinnin lisäämisen nimissä saada aikaan tilanne, jossa mahdollisimman monella paikkakunnalla ja yhteisössä ollaan samaan aikaan porukalla yhdessä äänessä?
Kuinka tämä käytännössä tehdään:
Eräänlaisena esikuvana voi nähdä esimerkiksi ilmiön nimeltä Siivouspäivä, joka on ilmiön synnyttäjien kannalta epäkaupallinen, kierrätyshenkinen tapahtuma ja jota on järjestetty kahdesti vuodessa yli 10 vuoden ajan. Siivouspäivä syntyi Facebookissa aloitteena tehdyn päivityksen ja siitä seuranneen aktiivisen some-keskustelun pohjalta vähän kuin spontaanisti, vaikkakin varmasti vakavalla tavoitteella. Ajatus jalostui aloitteen tekijöiden ja keskusteluun alusta alkaen aktiivisesti osallistuneiden toimesta lopulta hyvin tuotteistetuksi aktivismi-liikkeeksi, jossa toteutus jalkautui ympäri maata ja joka sai puolivuosittain vähintään kymmenet tuhannet osallistujat liikkeelle yhdessä sovittuna aikana ostamaan ja myymään kierrätystavaraa puistoissa ja pihoilla.
Laulupäivä voisi olla on luonteeltaan samankaltainen aloite, johon kuka tahansa kansalainen tai yhteisö saa osallistua omalla tavallaan tyyliin "Laulupäivä nyt - tule meille laulamaan". Toiset järjestävät ja toiset saapuvat paikalle laulamaan ja viihtymään. Ajatusta kannattaa ensin kokeilla esimerkiksi FB keskustelussa ja mikäli keskustelua ja imua syntyy ja aihe kehittyy lupaavasti, on syytä Siivouspäivän tavoin tehdä konsepti. Laulupäivää varten on tehtävä ainakin somejakeluun ja printtaamiseen sopivat logot, graafinen ohjeistus sekä toiminnan yleiset ohjeet ja järjestäjän muistilistat olennaisista muistettavista asioista sekä vielä olisi hyvä tehdä materiaalia kuten ilmoituspohjat ym. tapahtumien järjestäjien avuksi.
Jo alussa tarvitaan osaavia ja aktiivisia sanan levittäjiä, joilla on omia seuraajia tai verkostoa esimerkiksi harrastus- ja kansalaistoiminnan kentällä. Lisäksi jonkun tulee tehdä talkoilla tai työnsä puolesta kerätä yhteen paikkaan järjestäjien ilmoittamia tapahtumia, jotta kiinnostuneiden kansalaisten ei tarvitse turhautua tiedon hajanaisuuden edessä kuten lähes poikkeuksetta viestinnässä tapahtuu. Osmo A. Wiion tunnettu viestinnän ensimmäinen laki kuuluu sattuvasti: "viestintä yleensä epäonnistuu paitsi sattumalta". Nykyisinhän esimerkiksi varttuneen väen yhä uutislähteenä käyttämissä sanomalehdissä ei ilmoitella enää läheskään kaikkia paikallisia menovinkkejä vaan kansalainen saa etsiä tapahtumailmoitukset somesta tai sähköisiltä ilmoitustauluilta, vaikka moni heistä saattaa olla kokonaan niiden alustojen ulkopuolella.
Lähtökohtana FB:
Laulupäivä testataan ensin FB -keskustelussa teemaan sopivissa, kulttuurihyvinvointi-aiheisissa ryhmissä ja saatavan palautteen mukaan päivä järjestetään ensin pienimuotoisena innokkaimpien tekijöiden toimesta tai mikäli ajatus saa paljon vastakaikua se voidaan heti toteuttaa kunninhimoisesti ja muodostaa valmistelua varten avoin keskusteluryhmä, jossa jaetaan vastuita kullekin osaamisensa mukaisesti.
Mikäli mukaan löytyy vapaaehtoisvoimia videoklippien tms. ilmoitusten tekemiseen, voidaan käyttää muitakin some-alustoja (Insta, Youtube, Tiktok ym), mutta ainakin FB sopii alustaksi viestintään ja keskustelulle, jossa tiedotetaan asiasta ja pyritään saamaan riittävä määrä hyödyllistä vinkkiä ja aikatauluja kootuksi yhteen paikkaan.
Jos käy niin hyvin, että aloite onnistuu ja ensimmäisen toteutuksen jälkeen on halukkaita järjestämään Laulupäivä uudelleen, voidaan harkita rahoituksen hankkimista ja tapahtuman tuottajan palkkaamista, jotta Suomi saa laulaa säännöllisesti nykyistä enemmän ja hyvinvointimme vahvistuu sen myötä entisestään.
Kuvan kaveri on ottanut pallon tiukasti haltuun ja aikoo osallistua historian ensimmäiseen yleiseen Laulupäivään omalla äänellään. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti