tiistai 26. marraskuuta 2024



Sosiaalisen median historia on aika lyhyt. Enkä edes ollut ensimmäinen, joka avasi sen maailman. 


Tämä kurssi on ollut monipuolinen katsaus sosiaalisen median toiminnan teoriaan ja perusteisiin. Niitä ei aina tule ajatelleeksi kun nykyisin puhutaan algoritmeistä ja feedeistä ja henkisestä kuormittumisesta, mutta perusaiheet ovat hyvin kiinnostavia ja tämä maeriaali kannatti mielestäni tutkia ajatuksella.

Tekijänoikeudet on helppo ymmärtää ja hyväksyä teoriassa ja samalla taas verkossa oikeudet ovat monin tavoin jatkuvan muutoksen alaisina esimerkiksi kiihtyvät tekoälyn käytön vuoksi. 

Olen kiitollinen tämän kurssin sisällöstä ja uskon olevan helpompi ymmärtää perusteita esimerkiksi verkostojen muodostumisesta (FB ja LinkedIn ovat minulle tutuimmat) kun ensin on sukeltanut palveluiden käyttäjäksi ja ehtinyt miettiä näitä asioita kansalaisen roolissa. 

Kun sanotaan, että meillä on yhä luolamiehen aivot, voi vaan ihmetellä ja pohtia mihin tämä nykyinen kehityksen vauhti johtaa. Tuoko esimerkiksi tekoäly, regulaatio, markkinavoimat tai joku muu muuttuja meille palveluiden loppukäyttäjille tai kaupallisille hyödyntäjille jatkossa enemmän hyötyä kuin haittoja.

Olen  kuitenkin vähän toiveikas, josko pystyisimme jatkossa yhdistämään verkossa olevat aktiviteetit ja tiedot nykyistä paremmin ja vaivattomammin fyysisen reaalimaailmamme kanssa. Vaikkapa niin että liikumme nykyistä enemmän jalan kotinurkilla ja pystymme hyödyntämään sijainnin mukaista infoa kiinnostavammin ja helpommin liikkuessamme, eikä niin että fyysinen ja virtuaalinen ovat täysin erillään toisistaan ja koemme syyllisyyttä verkkoon käytetystä ajasta. 


Kuvassa on reaalinen ja kuvitteellinen olento. Toinen vie ja toinen vikisee.
Ehkä tulevaisuudessa yhä selvemmin käyttäjä vie ja sosiaalinen media vikisee?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti